höstmys på fjället

Höstmys på fjället

Långhelg i Lofsdalen. Vi ska fixa med stugan som till sportlovet firar 20 år i familjens ägo. Det ska skrapas husvägg, läggas golvvärme i hallen, möbleras om för att optimera ytor och bytas ytterdörrar. Listan är lång men vi hoppas också på några turer ut på fjället. Och när vi väl är där ute, ja då är det riktigt höstmys på fjället med färger och väder :-)

 

 

höstmys på fjället, vandra med hund

En tur per dá gör kroppen glá

Men trots att arbete stod på agendan så försökte vi oss ändå ta oss ut, som vanligt, i olika omgångar varje dag. Det är häftigt att se vad miljön gör med våra stora barn. De är ute i timtal och bara leker. De bygger kojor, skapar ”måltider” och ger sig iväg på olika äventyr i närheten. Det är nog lite spännande att få känna att de kan traska rakt ut på fjället utan en vuxen (stugan ligger liksom på fjället så de är egentligen kvar i ”trädgården”)…

 

höstmys på fjället, ut på tur

 

Mamma Elin stannar kvar några extra dagar med hund och lillebror. Tyvärr drar vi fortfarande på en envis förkylning som tar på orken. Men att mormor och morfar med gemensamma krafter passar vilda bebin så att det ändå blir en tur ut varje dag för mamman med hund. Det gör mycket för humöret och återhämtningen. Det är höstmys på fjället det!

 

höstmys på fjället, blicka ut

 

Höstmys på fjället är en trolsk upplevelse

Alltså. Fjällen på hösten. Det är nästan lite magiskt. Vi är, som ni vet, väldigt förtjusta i vad Lofsdalen bjuder på under vinterhalvåret och nu kommer vi också hit någon gång på sommaren om vi får till det. Men hösten, hösten i Lofsdalen är speciell. Ena dagen vaknar vi upp till snö. Andra dagen strålar solen och hela berget glittrar som i guld. Den tredje dagen rullar dimmorna in och bjuder på en nästan trolsk upplevelse.

 

höstmys på fjället, första snön

höstmys på fjället, höstfärger

höstmys på fjället, dimmorna rullar in

 

Digervålen, kort vandring men fantastisk utsikt!

Vi bloggade ju om en varm sommardag när vi toppturade till Digervålen. När mamman tröttnar på alla dessa våta myrar som avslöjar hål i gummistövlarna så styrs kosan dit upp igen. Och utsikten är lika hisnande som vanligt. Tänk att vi får vila ögonen på det här. Det är en obeskrivbar känsla när en står där och blickar ut.

 

höstmys på fjället, digervålen

Utflykt med både brasa och matsäck

Innan pappan och de stora barnen åker hemåt för skola och jobb så tar vi en lite längre tur ut på fjället. En sista möjlighet till höstmys på fjället. Vi packar med matsäck och hissar upp bebisen i bärstolen. Kyliga vindar möter oss när vi kommit förbi trädgränsen och bäcken som avgränsar vårt stugområde mot fjället.

 

 

höstmys på fjället, familjebild

höstmys på fjället, fjällbäck

 

Ute på myren fascineras vi av ljudet som blir av när foten fastnar sugproppsliknande i mossan. Vi tittar ut över vidderna och funderar över hur det var förr. Barnen diskuterar höjden på ledmärkena (de är ju mycket högre nu utan snön…) och sedan går vi tysta bredvid varandra en liten stund.

 

höstmys på fjället, vandra med barn

höstmys på fjället, tillsammans

 

Vid nästa lilla kulle med några vindpinade träd och förvrängda buskar stannar vi för matsäck. Spontant kommer vi på att vi ska starta en brasa och det gör mycket för känslan av höstmys på fjället. Vi letar brännbart och plockar fram både varm saft och smörgås. För lite extra lyx är pålägget på turen nötkräm. Så trots kyla och inte så många grader över nollan så har vi det väldigt mysigt där på fjället. Höstmys på fjället!

 

höstmys på fjället, utefika

Nu är vi redo för höstmys på hemmaplan, vad är höstmys för er?

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.