ideell ledare naturparkour

Ideell ledare – varför då? En aktiv pappas tankar…

– Du kommer ju aldrig tjäna något på allt det där ideella du håller på med… Orden är från farmor Birgitta på den tiden pappa Andreas var ung. Då var det i rollspelsföreningen, nu är är det oavlönad instruktör i parkour i både Åmåls gymnastikförening och Friluftsfrämjandet. Och hon har ju egentligen rätt, det är inga pengar i att vara ideell ledare. Men det ger så mycket annat!

 

ideell ledare, föreningsliv

 

Egen utveckling och ett ständigt lärande

Rubriken ger ju ett rätt pretentiöst intryck men faktum är att det ger den personliga utvecklingen en rejäl skjuts framåt. Som ideell ledare så ställs du för nya utmaningar hela tiden. Gruppens process, din egen reaktion i situationer, planering, kunskapsinhämtning och mycket mycket mer. Hela tiden utifrån behov som uppstår. Det här går nog som en röd tråd oavsett vad du väljer att engagera dig i. Leder du knattefotboll, tränar simtalanger, startar en mullegrupp eller som jag, blir instruktör i parkour, är egentligen bara basen för allt.

 

ideell ledare

En mer attraktiv kommun

Som aktiv pappa och ideell ledare blir jag alltid lika trött, ja till och med lite provocerad, när kommentarer om att _________ (fyll i valfri aktivitet) inte erbjuds i kommunen. Gärna med en liten suck om ”baksidan med att bo i en småstad”. Faktum är att kraven på en ideell ledare inte är skyhöga. Jag har inte mött några orimliga förväntningar. Du kan hoppa på något eller starta upp något utan någon som helst erfarenhet. Det handlar bara om intresse och inställning. Vad gäller det sistnämnda ska det tilläggas att min fru spelat en stor roll för att jag har gått från ”lite tveksam till att hoppa på nya grejor” till ”låter kul, vi kör!”. Det mesta löser man. Allt annat kan man få hjälp med. Antingen från familj, goda vänner eller hitta information på nätet. Våga hoppa!

 

ideell ledare, att våga

 

Med risk för att stöta mig med Jante, så är jag både glad och stolt över att kunna göra en skillnad i hemstaden. Tack vare ideella ledare så skapar vi en aktivitet och ett sammanhang för, i mitt fall, barn och ungdomar och jag är övertygad om att denna aktivitet tillsammans med vettiga vuxna gör en enorm inverkan i deras liv!

Och det är rätt häftigt här i Åmål. Det är väldigt väldigt många vuxna som engagerar sig på sin fritid för kommunens barn och ungdomar. Vi har många blomstrande föreningar som ständigt utvecklas.

Vi är så stolta över att få vara en del av den föreningskultur som råder här!

 

ideell ledare stolt

 

Att göra tillsammans bygger relation

Men det som absolut är värt det alla dagar i veckan är kontakten med barnen. Som ideell ledare och involverad i någon av barnens aktiviteter ger oss en fantastisk möjlighet att få dela fler ögonblick med dem. Att få lära känna dem på ytterligare sätt och se dem tillsammans med andra. Förmånen att få lära känna flera av deras vänner. Att höra hur ”snacket” går. Alla delar tillsammans gör att de föräldrar som ger av sin tid som ideell ledare investerar också i sin relation till sina barn. Det här är nog det viktigaste för mig. En känsla av att få vara en närvarande pappa. Att få vara förebild för värden som vi tycker är viktiga. Så mycket värt.

 

ideell ledare, tillsammans för allas barn

Tack till er som ställer upp som ideell ledare ute i landet!

Till alla dessa aktiva föräldrar som gör det där lilla extra för allas våra barn.

It takes a whole village to raise a child <3

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.