
Kladdkaka på friluftskök – sätt guldkant på utflykten
Nu är verkligen säsongen för utflykter här. Och vad är inte bättre än att kunna sätta lite guldkant på turen? Så här kommer en kort beskrivning av hur vi har gjort när vi gjort kladdkaka på friluftskök.
Kladdkaka – genvägar är helt ok när man är ute!
Först av allt, vi testade! Vi hade med annan efterrätt för säkerhets skull… (när vi var på Ronjaberget). När vi skulle prova de första gångerna så köpte vi helt enkelt en färdigmix av kladdkaka. Vi tyckte liksom att utmaningen låg i att få till en kladdkaka i friluftsköket…
Det här behövs
- Friluftskök (vi har med gas)
- Chokladkakemix
- Olja
- vatten
- Aluminiumform med lock
- Grädde (vi hade färdigvispad grädde med)
Ångbakad kladdkaka – gör så här
- Förbered
Efter att ha byggt ihop friluftsköket så la vi några stenar i botten på ena kastrullen och fyllde sedan vatten över dessa. Där skulle vi sedan balansera formarna med smet.
Varför stenar?
Detta har vi diskuterat medan vi väntat flera gånger. Teorin vi har är att det inte blir direktvärme från friluftsköket på formens botten utan att allt ska bakas ungefär samtidigt.
2. Baka
Följ instruktionerna på kakmixen och häll över i formarna. Tänk på att kakan sväller lite så fyll till ungefär hälften.
Transport av olja
Läckande olja är jättekladdigt… Se till att transportera och förvara oljan i ett bra tätförslutet kärl. Gärna med en plastpåse runt och i ett ytterfack så om olyckan är framme så spills det inte över resten av packningen.
Läs noga! Numera dubbelkollar barnen alltid mamman då vi andra gången vi skulle göra kladdkakan snarare fick chokladsås. Mamman räknade ut 0,75 liter vatten istället för 0,75 dl….
3. Grädda
Sätt formen i vattnet, på stenarna. Locket på och sedan även stekpannan som lock. En ångugn är skapad. Sedan är det bara att vänta ca 15-20 minuter beroende på hur mycket smet som är i formen. Det börjar dofta kladdkaka efter en stund…
Vattnet kan ta slut
Håll koll på vattennivån. Det läcker hela tiden ut ånga och med det försvinner vattnet. Torrkokar det så kan det bli så varmt att kastrullen kan spricka och såklart att kakan kan brännas…
4. Servera
Ät och njut av din kladdkaka, gärna med grädde och en fin utsikt!
Det lilla extra
Är det rätt årstid så kanske kan den serveras med lite nyplockade bär till!