Nej, du har inte tråkigt – du är tråkig som inte kommer på något att göra!

”Mamma, jag vet inte vad jag ska göra”

”pappa, jag har tråkigt”

”mamma, jag har inget att leka med”

Jag blir tokig när barnen blir så här, det växer ut horn i pannan och jag blir galet opedagogisk och svarar surt att ”då får vi väl slänga alla leksaker du har i ditt rum”….

Blir det bättre? Inte direkt… Det värsta är att vi vet precis vad som behövs, att orka dra på dem ytterkläderna kommer göra att de strålar i kapp med solen igen – för så här är det; är de sura, trötta, speedade (de bara springer runt utan att egentligen göra något, börjar dra i varandra osv) och/eller uttråkade (vilket oftast beror på att de är trötta eller hungriga) så behöver de ut, oavsett väder!

20160418_172020_webb

Jag som vuxen kan ju tycka att det är ett perfekt ”vara inne och pyssla/mysa”-väder men om vi drar igång det, till exempel att vi bakar och sedan kollar film så har vi en mycket gosig stund (så det är inte det) men sen, efteråt… Så nu har vi lärt oss att det är lika bra att ”skicka ut dem” direkt det börjar krypa i brallorna, så kan vi fika senare… ;-)

Lär barnen att leka

Men mamma, vad gööööör du?! Vad är det? Kan man göra sååå?!?

Storögda stirrar de på min fyrkant av pinnar, sen på mig. Även jag har dragit på mig stövlarna och gått med ut en stund. När jag ser att de inte kommer igång så börjar jag skapa en sandlådevärld… Jag bygger en ladugård, en väg, ett vattentorn, en parkeringsplats m.m. och nyfikna kommer de närmare – fortfarande lite avvaktande, de var ju liksom inte inställda på att leka i sandlådan men när de ser vad jag gör så börjar frågorna, engagemanget växer och plötsligt kommer de med massor av idéer till vad jag kan skapa….

Mamma bygg en affär

men mamma vi behöver ju såklart en kohage

mamma var är kyrkan

Jag bygger vidare men ber dem om hjälp, jag tycker deras förslag passar perfekt i min sandvärld men hinner nog inte bygga allt själv – kanske kan de vara med? Vilken aktivitet som utbryter; vi skickar spadar och hinkar mellan oss, någon går på jakt efter fler pinnar till staket och blommor för att dekorera kyrkans tak – och jag, jag bara njuter! Nu är de igång, snart är jag mer i vägen än till nytta så när jag annonserar att det är dags för mig att gå in och fixa med lunchen bara vinkar de förstrött åt mig när jag avslutar…

DSCN7942_webb DSCN7955_webb DSCN7949_webb DSCN7946_webb DSCN7945_webb

Tidsåtgång: kanske 15 minuter (jag tyckte iofs att det var rätt kul så jag stannade lite extra länge mot vad jag hade ”behövt” – det är väldigt väldigt givande att göra sådant här ihop med sina barn när vi väl tar oss tiden) och sen har vi nöjda lekande barn i lätt över en timme, oftast inspireras de resten av dagen av en sådan ”lekinjektion”

20160424_134520_webb

För så är det, våra barn älskar när vi är med och leker – de får nya idéer och blir inspirerade vilket är både utvecklande och kul! De har redan från början en fantastisk fantasi men vi behöver lära dem att leka på ett annat vis ibland, för att erbjuda en bredare fantasivärld precis som vi själva ibland behöver nya intryck för att komma vidare i t.ex vårt arbete, med vår renovering eller vad det nu är vi ägnar åt oss som vuxna…

Och man är inte mer vuxen än att man kan ha barnasinnet kvar ;-)

/Åmålsfamiljen

Du kanske också gillar

En kommentar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.