Riktigt aprilväder…

…har vi verkligen ”drabbats” av här i Åmål, ena stunden är det kallt, blåser och regnar för att vi strax efter får skymta lite sol och känna dess värmande strålar. Helt klart typiskt vårväder och plötsligt blir det så tydligt att vi vuxna blivit lite tråkiga för spontant är det inte så att vi känner ett ”wohej, vi går ut” när det regnar småspik medan ungarna står påklädda för att få studsa ut i trädgården efter middagen. Vädret är så oväsentligt i sammanhanget liksom… För de lever som vi vuxna lite klämkäckt häver ur oss då och då att ”det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder”, och det stämmer ju – har vi fått på oss så att vi klarar att hålla värmen, har full rörlighet och känner oss bekväma så kan vi vara ute hur länge som helst!

1_webb

Sedan vi blev en Active Family för Tuxer så har vi fått mycket frågor kring det här med kläder och att vara mycket utomhus så här tänkte vi dela med oss av hur vi tänker när det gäller kläder efter väder nu när det växlar så…

Som en lök ungefär

Närmast kroppen vill vi att det ska funka även om de slänger av sig och går in hos någon kompis (annars kan lätt våra damer se ut som hej kom och hjälp mig med shorts över strumpbyxor och med ett sommarlinne…) men att det samtidigt är mjukt och lätt när det är överdragskläder som gäller, våra tjejer har oftast tights eller mjuka byxor och en tunnare långärmad tröja (de där som är som en t-shirt fast med lång ärm) vilket de vet är det som gäller alla årstider förutom sommar… Som en lök ungefär beskriver Greta vår taktik som på fackmannaspråk kallas lager på lager.

2_webb

Nu förhandlar våra barn, framförallt Agnes, ständigt om ifall överdragsbyxor behövs eller inte… När det inte är regn eller fullständig geggamoja så har vi nu i våra förhandlingar landat i att har de inte överdragsbyxor så är det tåligare byxor som gäller, typ jeans eller funktionsmaterial så nu är det inte riktigt lika mycket tjafs vid påklädning längre då de i mycket större utsträckning köper när vi förklarar att det är lerigt, blött osv ute så idag är det överdragsbyxor vi ska ha.

3_webb

Anledningen till att vi vuxna tycker att de ska ha överdragsbyxor är ju att vi ser att de ständigt sätter i ett knä, sätter sig på en fuktig trappa, tar stöd mot en blöt trädstam, börjar hoppa i en daggvåt studsmatta osv. Det är utmärkt med överdragsbyxor, eller skalkläder som de räknas till, då dessa oftast har hög vattentålighet (de tål regnskurar), att de andas (det vill säga inte blir fuktiga inuti av värme när kroppen reagerar på solvärmen och rörelseenergin) och att de erbjuder en rörlighet som är värt mycket. Att då kombinera dessa med en fleecejacka under en tunnare skaljacka (som ju har samma fördelar som byxorna) så finns valfriheten att kunna låta dem ta av sig jackan när de blir för varma, barnen upplever det som en stor frihet att få vara i bara tjocktröja och vi har säkrat upp med att det är en långärmad under plus att en bra fleecejacka ger det där lilla extra vindtäta som är svårt för vanliga tjocktröjor att fixa.

4_webb 5_webb 6_webb

Jamen på fötterna då? Än så länge är det ändå ordentliga gummistövlar som dominerar, de håller vätan borta och ett par riktigt bra ska fixa att dämpa ok när de springer, hålla för några skrap mot asfalten och fästa bra nog för att kunna cyklas med samt vara följsamma nog för att klättras i träd med. Ibland, ungefär vid samma kriterier som när de slipper överdragsbyxor, så blir det gympaskor men sen de fick sina nya stövlar så har det inte varit lika mycket diskussion om det som det brukar vara så vårt råd är att hitta rätt stövlar!

7_webb 8_webb

Om det nu skulle spöregna så är ändå de riktiga galonregnställen oslagbara, med rätt kvalitet så tål de ju hur mycket vatten som helst så det är egentligen det som vi går på mest, såklart också att de ska kunna tåla slitage och inte tappa funktion vid minsta skrapmärke för det är ju otaliga gånger som de ska användas när barnen åker kana på en stenbumling eller knät slår i asfalten efter en vild biljakt… Har de rätt kläder så kan de leka på obehindrat och det måste ju kläderna tåla helt enkelt!

9_webb 10_webb

Dessa underbara ljusa kvällar, vi förlänger dagen och känslan är att vi får mer tid hemma – att inte ”ta kvällen” direkt efter middagen utan hinner ut en sväng till känns helt fantastiskt. Vi vill gärna se hur ni njuter av de längre dagarna, finns ni på instagram så tagga gärna era bilder med #tuxersweden!

 

 

Du kanske också gillar

En kommentar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.