hemester och svemester 2019

Sommaren 2019 satsar vi på Hemester och Svemester!

Nu är sommaren här och med det en efterlängtad ledighet. Ett härligt långt sommarlov ligger framför oss och ändå har vi nästan inga planer. I år kommer vi nämligen satsa på Hemester. Det vill säga att vi kommer att utgå från vårt hemma snarare än att kuska land och rike runt vilket vi ju gjorde rätt mycket förra sommaren under vår husvagnssemester uppåt i landet. Lite svemester blir det också då vi ändå planerar en tur till farfar i Skåne också.

 

hemester är bad

 

Hemester

Hemester (= hemma och semester) för oss är att vi kommer att låta ork, väder, lust, vänner och utflyktsmål styra våra dagar. Inget planerat men många drömmar. Häromkring, Dalsland och Värmland, finns det fantastiskt mycket att upptäcka! Vi har bland annat en hel del naturreservat i närheten (och en nationalpark: Tresicklan). En lång del av pilgrimsleden passerar här och landskapet bjuder på otaliga sjöar, skogar och berg. Dessutom finns det ganska många sevärdheter som vi inte tagit oss tid att besöka än.

 

planerar hemester

 

Turista i närmiljön

I tidningen Gods&Gårdar presenteras bland annat von Echtedtska gården, en 1700-talsgård med unika väggmålningar (bland annat på ett dass) och intressant historia. Det mest ironiska är att vi passerar avtagsvägen dit varje gång vi åker ut till Elins föräldrar och vi har ändå bara varit där vid ett enda tillfälle, och då bara utomhus… Så det ska vi försöka få till.

 

Samma pinsamma situation är vi med Not Quite i Fengerfors, ett kulturcentrum uppbyggt kring det gamla bruket. Här har konstnärer och hantverkare sina ateljeer och verkstäder, det finns ett omtalat café och Brukets godaste serverar pizza hela året… En gång, en gång! har vi varit där och då bara i utomhusmiljön…

 

hemester, not quite, fengerfors

 

Att hinna lite av varje

Sedan vill vi tälta, vandra, bada, träffa vänner, träna och kolla på fotboll, grilla, spela kubb/krocket/boule, läsa böcker, plocka jordgubbar, fixa med huset och trädgården, paddla kanot, sova i studsmattan, hänga på Åmåls olika sommarevenemang, träna, titta på solnedgången m.m.

 

hemester, spela spel

hemester, båttur

 

Ja, hemester ser vi verkligen fram emot!

 

Svemester

Svemester (Semester i Sverige) är ju något vi gjort så länge vi haft barnen. Något enstaka tillfälle har vi letat oss utanför landets gränser men vi har faktiskt fullt upp med att upptäcka allt fantastiskt som finns här i Sverige. En hel del roliga och intressanta platser besökte vi under förra sommaren men åh så mycket det finns kvar!

 

svemester, hällristningar

Hällristningarna i Nämforsen är ett häftigt utflyktsmål. Finns även liknande i Tanumshede.

 

svemester, ådalen

 

Förhoppningen är att vi kan hitta några nya smultronställen på Österlen i samband med att vi är hos farfar i Yngsjö. Visst längtar vi efter att bada i havet men också att promenera runt i Åhus, ta en cykeltur till glassfabriken och kanske vandra en bit längs med Skåneleden. Bland annat påminde Stockholmsfamiljen oss om Glimmingehus och tipsade om en pärla, Wanås Slott.

 

Har ni några tips för en aktiv familj i dessa trakter så hör av er!

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.