vandring sarek

Din guide till höstvandringen i Sarek!

Presentation

Fjällvandring i all ära, men för oss började det i Södermanlands relativt lågmälda skogar på vandringshajker över stock och sten, från sjö till sjö. Daniel och Oscar var namnen och vår bekantskap tog fart just där genom scoutverksamheten där vi bland fina gemenskaper och vildmarksaktiviteter byggde upp intressen för utomhuslivet. Idag har våra stigar delat sig i den meningen att Daniel numera studerar som kadett på Karlberg samtidigt som Oscar går läkarprogrammet i Umeå. Denna sommar bestämde vi oss för att hitta tillbaka till såväl gemenskapen som naturen tillsammans i Sareks Nationalpark, ett mer utmanande äventyr för oss båda. Nedan följer dagboken från denna tur, håll till godo!

vandring sarek

Tisdag 20/7-21

Så var vi igång! Dessvärre drabbas vi direkt av förseningar med tåg och bussar på vår väg upp mot Gällivare och Ritsem. Det är allt ifrån signalfel efter blixtnedslag och bränder till busschaufförer som tar en liten extrasväng för att hämta bröllopsblommor under vår färd. Vi tycks dock bemötas av otroligt lösningssorienterade människor vart vi än kommer och inga tidtabeller krävs för att lösa fram en ny tur. Till slut når vi fram i Ritsem i Stora sjöfallets nationalpark.

I piskande regn tar vi båten M/S Storlule som ska ta oss ca 1 mil från Ritsem till Vájsáloukta/Ánonjálmme. Vi slösar ingen tid och påbörjar vår vandring 5km genom Akka stugområde och tältar vid Akkas fot två kilometer bort, en liten sträcka efter vi korsat Vuojatädno. Den större forsen gör sig hörd vid lägerplatsen och åt andra hållet gömmer sig Akka-massivet bakom täta moln. Lite regn och hård blåst men sånt går över! En whisky och ett par öronproppar senare är vi redo för läggdags.

Stegmätare: 10 733

Antal km mot mål: 5km

vandring sarek

Onsdag 21/7-21

Vi vaknar vid 06:30 för att göra debut med havregrynsfrukosten (självklart färdigdoserat och saltat i påsar), packa ihop tältet och utrustningen innan regnet knackar på igen. 09:00 lämnar vi platsen med bra tempo genom vacker men blöt terräng, beräknat 18mm regn idag. Vi vandrar på längs den relativt lättvandrade Padjelantaleden och strax innan vi når Sjnjuvtjudisjåhkå, där vi egentligen ska vika upp syd-öst mot Sarek, bestämmer vi oss för att istället ändra kurs mot Gisuris. Skyfallet hade intensifierats oss blåsten likaså, var det rent fjällvett att inte ta någon risk och fortsätta. Vi stannar i stugan en natt där vi också får möjlighet att torka upp.

Stegmätare: 17436

Antal km mot mål: 12km

vandring sarek

Torsdag 22/7-21

06:00 stiger vi upp för att packa ihop utrustning och kläder för fortsatt resa från Gisuristugorna. Låga tunga moln med endast lätt regn idag, en betydlig förbättring jämfört med gårdagen och vid avfärd 07:45 har regnet i princip upphört. Vi äntrar Sareks Nationalpark vid konflensen av Sjnjuvtjudisjåhkå och Sjpietjavjåjkå och den initiella flacka stigningen bjuder på sankmark och åter blöta kängor varvat med två vadpassager. Vi stannar vid kisuriskåtan för lunch. Vi stiftar bekantskap med ett par påväg i motsatt riktning som har drabbats av eldbrist då båda deras tändare blivit vattenskadade. Då vi själva har såväl extra tändstickor som tändstål delar vi självklart med oss av detta och tillsammans konstaterar vi att packa torrt och det traditionella tändstålets fördelar i sammanhanget. Därefter vidare i riktning mot Niják. Vi går högre upp på berget än leden visar och kan därmed undvika två vadningar. Vid ett tillfälle lyste även solen igenom molnen på oss. Vi har ryktesvägen hört att regnet dock skall komma även idag och så fort vi märker att det ökar på stannar vi upp och slår upp tältet. Dessvärre ser vi på avstånd att en mötande vandrare bestämt sig för att gå rakt in i en renhjord som då i stället väljer att närma sig oss. Det blir fina bilder men det är självklart helt oacceptabelt att störa renarna på ett sådant sätt. Tältplatsen hamnar till slut i höjd med Nijáks topp i dalen. Whiskey på det! Godnatt kl 18:00.

Stegmätare: 22273

Antal km mot mål: 14

vandring sarek

Fredag 23/7-21

Vaknar 05:30 av bitande kyla. Oscar tar på sig samtliga plagg inom räckhåll för att därefter, med allt påtaget tina i sovsäcken. Regnet är fortsatt ett faktum men vinden har tilltagit på vår oskyddade bergskam. Vi lämnar 07:30 för en lång dag av vandring. Mötte på en dansk familj som vi tidigare träffat vid deras tältläger någon kilometer från vår. Under dagen lyckades vi korsa hela Ruohtesvágge som bjuder på tacksamt flack vandring och tre stycken vad varav en supervadning med fyra ingående forsar några km efter Ruohtesvárásj. Fötterna var allt annat än nöjda. Lite omtejpningar för blöta fötter och Oscars barma ringtå som olyckligtvis strukit med.. tur att Oscar är läkarstudent som lyckades rädda den den här gången. Kvällen avslutas efter 33k steg och trötta kroppar i ett fantastiskt Skárja. En spektakulär ravin i dalkorsningen med stormande forsar och vattenfall, helt magiskt. Här fick vi även möjlighet att ta massa bilder. Såväl nödtelefon och dass finns här! Självklart en whisky på det! Gonatt 21:00.

Stegmätare: 33931

Antal km mot mål: 20 (29 totalt)

vandring sarek

Lördag 24/7-21

Vaknade 07:10 för grötfrukost med lite kanel och strösocker i vackra Skárja. Vi låg kvar lite längre pga distinkt smatter mot tältduken, idag tyckte vi att vi var förtjänta en lugn morgon. Vädret är fortsatt blött, det har nu regnat i stort sett konstant sedan ankomst, men enligt två källor med satellittelefon ska det vara lovande väder imorgon. Hoppas hoppas. Vi har lagt märke till att regnet alltid tycks tillta så fort vi ska vada eller äta mat, alltså så fort vi sätter oss stilla, riktigt olustigt. Provianten består av endast frystorkat för att förenkla det så mycket som möjligt. För att ta det ytterligare ett steg kokar vi varje morgon även upp vatten och fyller en termos som vi använder till lunchen, är man trött och hungrig är minsta möjliga tid till mat i mun självklart önskvärt! Vi har genomfört endast en vadning under dagen, varav en vid Tjåggnårisjåkhå där vi forsen gick aningen får långt över knäna för att det skulle vara riktigt bekvämt. Men med bra vadarskor och vandringsstavar gick allt bra! Dagens vandring har genomförts längs Ráphajåhkå, vilket är floden som mynnar ut i Rapadalen. Det har varit mycket blött och vi har slagit rekord i blöta skor, strumpbyten och antal steg i våtmark. Målet med dagen var att ta sig upp i dalen efter enklare mellan Bielatjåhkkå (1573m) och Låddebákte (1537m) med en stigning på dryga 200m på mycket kort horisontellt avstånd = brant och smalt. Helst enligt plan hade vi hunnit ner till Skårkistugan i foten av Rapadalen, men vi nöjde oss att tälta i dalen Snávvavagge strax innan nedstigning till Rapadalen vilket blir morgondagens projekt. Vi gör vårat bästa för att försöka hitta den Spöksten som står angiven på kartan men ger tillslut upp av kanske inte så förvånande skäl…

Stegmätare: 24593

Antal km mot mål: 19km

vandring sarek

Söndag 25/7-21

Vaknade 06:50 av lätt regn mot tarpen. Natten har varit lång då Daniels liggunderlag fått en törn och en påtaglig punka. Dagen börjades med en nedfart för Låddebákte mot Rapadalen, det var brant men gick utan problem följt av ett vad vid Jilájåhkå. Tro det eller ej, idag verkar vädret vända, precis i tid till Rapadalens vackra vyer! Vi fortsatte över Skårki ned genom Rapadalens oändliga tätvuxna skog och våtmark. Sveriges amazonas har vi kommit fram till med axelhöga växter, lustiga djur och läten samt mygghuvor och pinnar för att skydda sig mot attackerande myggor och grenar. Hann även med att korsa två ängar av sankmarker där både strumpor och kängor vart bruna till färgen av vattnet. Efter en ganska medioker skogsvandring når vi äntligen Alep Vássjájågåsj som vi vadar över och följer dess östra strand upp på Vássja, högt ovanför Rapadalen med utsikt som mycket riktigt är i linje med det vi hört ryktas som Sveriges bästa tältplats. Magiskt rent utav! Planen imorgon är alltså att på fjällsidan ta oss via Skierffes rygg ner till Aktse-stugorna.

Stegmätare: 27517

Antal km mot mål: 21km

fjällen

Måndag 26/7-21

Vi vaknar vid 10:00 för att äta senfrukost och ställa oss i ordning för dagens färd. Målet är som sagt att nå Aktse, men vi inser att det kan bli tufft och lägger upp en plan att åtminstone nå Skjerffe. Dagens tur bjuder på högfjällsvandring med stora höjdtagningar för att sedan gå ned i forsrännorna och vada, för att därefter ta höjd igen. Vi genomför totalt tre vad under dagen över rännorna Lulep Vássjajågás, Buovdsjågåsj samt Suokitjåhkkå. Vi försöker följa höjdkruvorna på bergskammen efter bästa förmåga runt 1000m för att undvika en allt för dalande gång men möts åter och åter igen av forsarnas klyvningar i bergslandskapet som vi måste ta oss ned i för att korsa över. Vi tar följe med ett äldre finlanssvenskt par som som är mycket trevliga och hurtiga som vi redan träffat under flera tillfällen dagen innan. Efter många dalar och vackra vyer ser vi till slut den mäktiga gestalten av berget Skjerffes rygg. Ett hornlikt berg som sträcker sig högt upp i skyn (1179m) och faller spikrakt ned till dalen på 550m. Otroligt mäktigt. Olyckligtvis efter många timmars nedfarter över lös bergssten är fötter och knän så trötta så vi rundar av och tältar i dalen innan Skjerffes topp. Dock får vi avsluta kvällen med en fantastisk vy över det gapande berget. Många fina tältplatser längs fjällkammen ner mot dalen här! För att hinna med turen med båten imorgon så går vi och lägger oss tidigt för att sova in dem sena timmarna mot morgonen där klockan är ställd till 04:30. Godnatt 21:00.

Stegmätare: 24140

Antal km mot mål: 19km

Tuxer vandring

Tisdag 27/7-21

Vaknade 04:30 idag för att snabbt ta ned tält och fortsätta nedfärden mot Aktse. Fötterna börjar bli riktigt slut nu men vi visste att vi behövde vara nere i Aktse innan 09:00 då båten går. Utan frukost i magen och med krampande fötter tar vi oss upp för Skierfés rygg, går i vårt stressiga tillstånd olyckligtvis fel ned i dalen just öst om Skierffe och måste därmed göra en 100m klättring åter upp på ryggen för att få säker väg ned längs leden. Eftersom Skierffes berg är så unikt stupande finns endast en lämplig väg ned på östsidan som vi fick snabbt följa. Med värk och sista energin kvar i kropparna når vi efter dryga milens snabbmarsch Aktse med över 15000 (!) steg innan 08:30. Där träffar vi resans snällaste och lungnande stugvärdar som försäkrar oss att vi hinner med båten, pjuhh. Båten här åker tydligen så många gånger som krävs vid tiderna 09 och 17 (just under datumen vi var där), annars finns länsstyrelsens roddbåtar men det var vi inte intresserade med tanke på vårt aktuella stridsvärde. Självklart ser vi till att även shoppa lite i Aktse:

 • Båtbiljetter x2
 • En påse gott och blandat
 • Ett rör Singoalla
 • Coca cola burkar x2.

Lättade över att den tidsbegränsade strapatsen nått sitt slut slår vi oss ned vid bryggan och öppnar en påse godis. Vi tar den lilla båten över till Lájtávrre á 15min. Där tog vi en längre rast om 4 timmar där vi hann med att sova och plåstra om efter morgonens bravader, även äta mat med cola till. Vid 14 tiden fortsatte vi där vidare längs Kungsleden mot vår slutdestination på vår vandring i Sarek, Kvikkjokks fjällstation. En vandring om 39 kilometer uppdelat på två dagar, planen var att försöka tälta på höjden Hournásj (884m). Fötterna börjar verkligen säga ifrån nu och diverse skav och andra krämpor. Längs sträckan rekommenderar vi följande tältplatser;

 • Fjället vid vattendraget Jåkkejågåsj, en knapp kilometer efter raststugan Jågge.
 • På båda sidor om bron vid Jåkkejågåsj västra stamgren.
 • På höjden Hournásj
 • Pårtestugan, fjällstation som tar avgift för att tälta, men vackert.

Kropparna fick nog efter 3 mil och många höjdmetrars vandring där vi slog upp tältet vid Jåkkejågåsj. Där vi nu tar en lång natts vila inför sista etappen mot Kvikkjokk imorgon om 24km. Gonatt 22:00

Stegmätare: 34390

Antal km mot mål: 30km

Sarek

Onsdag 28/7-21

Idag är det sista dagen på vår vandring i Sarek och sista turen mot Kvikkjokks fjällstation. Vi vaknar 07:00 av solen som skiner på tältet vilket är en hel timme före planerad väckning. Vi tar en lugn morgon med frukost och packning med Coldplay spelandes i bakgrunden. 09:00 påbörjar vår vandring från Jåkkejågåsj mot Kvikkjokk, en vandring om 27km ned för sista fjällpartiet och in i lapplandsskogarna. Vid lunchtid passerar vi Pårtestugan där vi även passar på att äta snabb lunch vid vattnet. Med strikta marchrutiner (45min vandring och 15min vila) fortsätter vi genom landskapet med ett bekvämt snitt om 13-14min/km. Sista biten mellan Pårte och Kvikkjokk blir tuff för våra redan trötta kroppar, då stor del av underlaget består av sprängsten i alla möjliga storlekar så fick fotlederna en sista stor utmaning. Vi lämnar Sareksområdet ståtligt genom att haka ned en träbarrikad som gränsar mellan Rengärdet och södra kungsleden. Därefter fortsatte vi traska till 19:00 då vi äntligen vandrar in i fjällstationen. Där tar vi en välbehövlig dusch efter 9 dagar till fots och avslutar kvällen, och resan med en trerättersmiddag bestående av;

 • Förrätt: Rökt lax i tunnbrödsrulle med räkor och pepparrotscreme
 • Huvudrätt: Renfilé med rotfrukter och sås
 • Efterrätt: Cheesecake med bär
 • Flaska rött (kommer inte ihåg vilken, men den var riktigt god!

Vi är så tacksamma och stolta över att ha genomfört denna resa, totalt har vi vandrat över 150km och tagit 234 442 steg har vi tagit oss från Ritsem till Kvikkjokk på 9 dagar. Utrustningen har, förutom tidigare nämnda missöden, stått sig riktigt bra i denna utmanande fjällterräng och fjällväder. Med det sagt signerar vi av denna resa som en av de vackraste och mest fantastiska vandringar vi gjort, speciellt i varandras sällskap!

Stegmätare: 39429

Antal km mot mål: 24km

Kvikkjokks fjällstation

 

//Daniel & Oscar

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.