Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/users/serverpilot/apps/lightweb/public/tuxer-old/wp-content/themes/thestory/functions/functions-general.php on line 300

Få dina funktionsplagg att hålla länge

Det är av allra största vikt att sport- och funktionsplagg tvättas på rätt sätt om du vill att de ska behålla sina funktionella egenskaper länge. Att tvätta eller torka dem på fel sätt kan förstöra membranens funktion eller täppa igen de porer som gör att plaggen andas. Eftersom vi vill att du ska kunna ha glädje av dina Tuxerplagg under en lång tid framöver tänkte vi dela med oss av ett antal tvättips som du kan ha nytta av för att behandla dina kläder med den omsorg de förtjänar. På så sätt kan du njuta av dina plagg längre samtidigt som du gör miljön en tjänst.

 

Generella tvättråd för funktionsplagg

 • Låt inte dina svettiga och blöta träningsplagg bli liggande i träningsväskan efter att du har använt dem. De kommer inte bara lukta illa, utan kommer tids nog även att få försämrad funktion. Häng dem på tork så fort du kommer hem! Du behöver inte tvätta plaggen efter varje gång du har tränat. Vädring brukar räcka långt.

 

 • Stäng kardborrar och dragkedjor för att undvika att dessa går sönder. Gör du inte det riskerar du att de slits ut i förtid.

 

 • Undvik att torktumla dina träningskläder – det finns en risk för att andningsförmågan hos plaggen förstörs. Låt dem istället hängtorka i rumstemperatur.

 

 • Undvik att använda sköljmedel när du tvättar dina funktionsplagg. Det täcker nämligen för fibrerna i tyget och försämrar därmed deras förmåga att transportera bort fukt.

 

 • Följ tvättråden! Det är ett enkelt tips, men många av oss slarvar nog lite med denna punkt. Var noga med att handtvätta plagg om de har en sådan symbol eftersom tyget är för känsligt för att tvättas i för höga temperaturer.

 

 • Försök generellt att tvätta med lägre temperatur! Temperaturangivelsen på tvättråden är en maxgräns för hur varmt ett plagg kan tvättas innan det tar skada. Kläderna blir lika rena om du sänker temperaturen till exempelvis 30 grader som om du tvättar dem i 60 grader. Det är även skonsammare för plaggen att tvättas i svalare temperaturer. Dessutom sänker du dina elkostnader avsevärt!

 

 • Köp tvättmedel som är särskilt anpassat för tvätt av funktionskläder.

 

 • Undvik att överdosera tvättmedlet då detta kan försämra plaggets funktion.

 Tvättråd för skalplagg med membran

 • Tvätta dina skalplagg sparsamt för att inte slita på dem i onödan. Membranet på funktionella plagg kan ta skada om de tvättas för ofta eller på ett felaktigt sätt. Ofta funkar det lika bra att vädra skaljackan som att köra den i maskin. Tänk dock samtidigt på att inte låta kläderna bli allt för nedsmutsade, eftersom andningsförmågan kan blockeras och vattenmotståndet kan försämras.

 

 • Tänk på att svett och saltvatten kan lösa upp limmet som håller ihop skalplaggens lager, vilket gör att de till slut faller isär. Du bör inte tvätta plaggen för ofta eftersom det sliter ut dem. Utgå gärna från denna tumregel om du är osäker på om det är dags att tvätta eller ej: tvätta plagget om du har svettats rejält, om det finns synlig smuts på membranet eller om plagget har kommit i kontakt med saltvatten.

 

 • Vi rekommenderar att hängtorka plagg med membran. På så sätt riskerar du inte att förstöra membranet eller påverka dess egenskaper negativt.

 

 • Alla plagg med vattenavvisande förmåga behöver underhållas med jämna mellanrum. Det går att köpa särskilda impregneringssprayer för funktionskläder samt tvättmedel som återimpregnerar plaggens yta. En risk med att använda dessa tvättmedel är att plaggen blir vattentäta inifrån, vilket i sin tur leder till att de får försämrad andningsförmåga.